1 kg mel (f.eks 200 gr sammalt fint/grovt og 800 gr hvetemel)
1/4 ts gjær
20 gram salt
Ca 8 dl vann
Bland det tørre, og ha i vannet. Rør godt med en sleiv. Deigen skal være bløt, men ikke rennende.
La deigen stå på kjøkkenbenken med lokk på i minst 12 timer.
Etter minst 12 timer skal deigen "brettes" som en konvolutt. Kan bruke slikkepott og "dra den over", og derette rundvirke den. Fremdeles oppi bakebollen. Ha på lokk og la den stå i minst 45 minutt.
Samtidig settes en jerngryte med lokk (minst 4 liter) inn i stekeovnen på nederste rille. Ovnen skrus på 220 grader.
Når gryten er varm tas den ut av ovnen og det strøs lett med fint rugmel i gryten. Velt deigen over i gryten og ha på litt rugmel på toppen. Sett på lokket og sett gryten inn i ovnen.
Etter 30-35 minutt tas lokket av og brødet stekes videre i 15-30 minutt.
Lyder brødet hult når en dunker på det, er det ferdig. Kan også testes med en kniv.
Avkjøl på rist.
(oppskriften er hentet fra boken "Brød og brødbaking" fra Åpent bakeri)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar