Søk i denne bloggen

mandag 24. juli 2023

Rips-gele

Bærene plukkes, og stilken kan være på. Av erfaring bør det være noen gule rips (altså ikke helt modne) i tillegg til modne. Jeg har ikke fått til gele av fryste rips - det egner seg nok best til safting eller sylting. 

Jeg pleier å ta et dørslag med litt store hull (men mindre enn ripsene), oppi en litt større bolle. Når jeg fyller bollen med vann og roter litt i bærene som er oppi dørslaget, flyter tomme stilker, blader osv opp, og det er lett å skufle det av. Det meste forsvinner hvertfall på dette viset. Deretter løfter jeg dørslaget og lar vannet sile av, så mye som mulig, før jeg har det i en gryte oppå ei vekt. 

2-3 dl vann - for hver kilogram med rips 
Her er det greit å ha en liten formening om hvor mye vann som følger med fra "rensinga". 
Har du plukket 1 liter rips tilsvarer det ca 500-750 gram bær, men det er veldig forskjellig fra hvor store bærene er. 

Småkok vann og rips under lokk i 30 minutter (eller til bærene har fallt sammen). Pass på at det ikke koker over. 

Sil saften, gjerne over natten. 

Finn frem rene glass og lokk, og sett dette i ovnen på 100 grader for sterilisering. 

Mål opp saften.  
750-900 gr sukker pr liter saft. 
Ha saften i ei gryte, og ha sukkeret i saften, litt etter litt og rør til det er oppløst. 
Kok uten lokk i ca 15 minutter.
Sett en tallerken i kjøleskapet. 
Fjern skummet på toppen av saften/geleen. Jeg bruker en liten te-sil, men en spiseskje eller noe lignende kan også gjøre nytten. 


Gele-test: 
Bruk en t-skei og ta litt av saften i gryta, og drypp på tallerken. Sett i kjøleskap. Etter en liten stund skal du kunne dra t-skeia gjennom dråpen. 

  • Dersom dråpen samler seg igjen, er geleen ikke ferdig (den er for flytende). Ha evt litt mer sukker i og kok i ca 10-15 minutter til. 
  • Dersom dråpen deler seg, er den ferdig. Slå av plata eller skru ned til det minste.   

Finn frem ei ause (gjerne i stål), samt trakt. Har du klype til å ta de varme glassene med, er det fint, ellers så kan du bruke ei fille. Legg også ei kjøkkenhåndklede ved siden av gryta, og ha gjerne flere rene filler/håndkleder klare i tilfelle søl eller du trenger å ta på noe varmt. 

Ta et glass og lokk fra ovnen og sett på håndkledet. Sett trakta oppi, og aus oppi geleen, og sett på lokket. Deretter snus glasset for å sjekke om det er satt på skikkelig. Bruk gjerne noen håndkleder til dette, for det er ekstremt varmt. Jeg liker også å sette glassene på hodet, oppå et håndklede. Det er greit å sette disse på hodet for avkjøling på kjøkkenbenken, gjerne over natta. 

Har du gjort alt riktig, vil du ikke kunne "klikke" på lokket. Dersom det klikker, er det ikke helt tett. Da bør de spises innen rimelig kort tid, og sannsynligvis lekker det også når du har snudd det på hodet. Dvs begynn med å spise disse. Dersom det ikke høres noe klikk, kan de stå i kjøleskap i minst 2-3 år. 


Noen forholdstall (kun cirka-tall, avhenger av størrelse på bær bl.a.): 
8 liter rips = ca 4,3 kg rips = ca 3,5 liter ferdig gele
1 liter rips = ca 600 gr rips, 
1 kg = ca 1,7 liter rips


Glass: 
Syltetøyglass er fint, og også glass det har vært honning i, soltørka tomat, pesto, fetaost og lignende. Jeg syns glass som rommer 2 dl er midt i blinken (eller i området 1,5 - 2,5 dl), men det er kjekt med variasjoner i kjøleskapet. 

Glass det har vært tomat i, slik som pizzasaus og lignende, kan være vanskelig å få ut all lukt fra lokket. Men det går nok til slutt. Jeg har selv en samling av glass og tar vare på de glassene jeg syns er fine, og også lokkene, så har jeg noen favoritter. Glass kan gjenbrukes til det uendelige, mens noen lokk kan bli fortere stygge, og noen ganger ruster de også. Da går de i søppelet hos meg. 

Jeg liker også å få bort hele etiketten. Noen går vekk ved å bare la de ligge litt i vann, noen i vaskemaskinen første gangen, men andre må skrapes bort. Noe går også bort ved bruk av Zalo eller neglelakkfjerner, og noen ganger bruker jeg også white sprite. Det er spesielt viktig å vaske godt ved bruk av neglelakkfjerner og white sprit, før oppvaskmaskinen og sterilisering kaller. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar